Followers

Tuesday, November 30, 2010

8
Kalau saya dah takde..........

salam sejahtera kawan-kawan.. (^___^)

sebelum saya kongsikan sesuatu yang saya jumpa masa sedang meneroka di fesbuk tadi, saya nak minta maaf kat semua rakan-rakan coz saya tak sempat nak buat blogwalking minggu nie. hujung tahun nie kerja-kerja nadz di opis makin bertambah-tambah. yang saya sempat hanya sediakan entry sahaja sebagai juadah mata, halwa pembaca-pembaca yang rajin mengunjungi nadz. tapi nanti bila nadz free dan ada masa terluang, nadz janji, nadz akan sampai juga ke tempat kalian.. salam berblogwalking sume.. (^___^) dipendekkan cerita sedang nadz melayan stress tadi, nadz buka facebook adik nadz.. dari facebook dia nadz melompat ke facebook yang lain dan terjumpa lah cerita berikut... dan... akhirnya nadz rasa nadz nak kongsi dengan pembaca semua... hehehehe

*************************************

Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha..


OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..

Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..

Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........

"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"
Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima..

Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...

Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...

Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur.. Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..

Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..

Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.." Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..

Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin..

Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah.....

*****************************************

dari papan kekunci: dari Allah kita datang dan kepada dia juga kita kembali.....

Monday, November 29, 2010

5
Sazali Dan Daya Pemikirannya

Salam sejahtera dan salam berbahagia....

kenalkah anda pada sazali? seorang pemikir tehebat yang tidak terjangkau akal fikirannya.. apa sahaja yang melewati di depan matanya.. akal fikiran sazali akan segera memberikan idea-idea bernas kemuncak kepada keagungan daya pemikiran.... segalanya terukir sempurna dalam kotak fikirannya... inilah yang berlaku bila sazali mencoret segalanya..... dari penglihatan turun ke akal fikiran lalu menghantar isyarat untuk bertindak lalu berlakulah hasil yang memberangsangkan.. kagum saya seketika...

**********************************
situasi pertama:

bermula dari awal pagi sesudah subuh.. sazali sangkakan cahaya akan kelihatan bila matahari memancarkan cahayanya.. tapi, matahari masih lagi terlindung dengan awan-awan yang berarak mendung.. pokok-pokok diluar bukan dibasahi embun pagi tapi air hujan yang dingin membeku... hmm.. cuaca sekarang tidak menentu.. bencana alam sukar diramal.. yang penting sediakan payung sebelum hujan.. barulah segalanya terkawal sempurna... akal sazali sudah tahu jalan penyelesaiannya... Ah! isnin yang bahagia~~~ sazali bingkas bangun... dicari selimut yang tercampak jatuh di bawah katil lalu menyambung lenanya.. indah sungguh mimpi sazali pagi ini hinggakan deringan telefon bimbit beliau diabaikan begitu sahaja....

situasi kedua:

seawal jam 8.00 pagi, jalan-jalan raya sudah dipenuhi dengan lambakan kenderaan yang mempunyai hala tuju masing-masing.. demi mencari rezeki halal, semuanya bermula dengan kesungguhan dan tanggungjawab dalam diri. dunia sekarang. sukar untuk meramal isi hati dalam diri setiap orang. rambut sama hitam tapi hati lain-lain. ah! biarkan mereka dengan agenda masing-masing. sazali juga ada misi dan visi yang perlu diteruskan. misi mencari sebuah kebahagian dan kedamaian yang cukup sempurna. perutnya tidak tertahan lagi.. tandas awam perlu dicari segera.. segera!!!~~~

situasi ketiga:

perut yang lapar sudah pun terisi.. ligat lagi akal fikiran sazali berfikir.. makcik yang tadi sazali jumpa di tepi jalan menggendong bayi dimanakah haluan beliau? apakah urusan beliau dalam keadaan cuaca sebegini? bayi itu harus diberi perlindungan yang terbaik dalam memberikan antibodi yang terbaik bagi mengelakkan dari berlakunya sebarang komplikasi kesihatan yang tidak diingini.. mungkin makcik tadi memberikan bayi tersebut minum enfagrow.. hebat... sazali ke kedai runcit pak mail dan mendapatkan susu enfagrow untuk antibodi yang kuat bagi dirinya~~~

situasi keempat:

termenung lagi sazali seketika.. seorang lelaki separuh abad berjalan turun naik mahkamah.. apakah isu yang sedang lelaki ini selesaikan? mungkin urusan penting sehingga beliau sanggup berulang-alik sebegitu.. atau mungkin dalam diam beliau mahu menguatkan otot-otot nya.. hebat! cukup sempurna akal fikiran beliau... hmmmmm...... sazali naik ke tingkat satu... berlari-lari anak dia ketingkat dua... turun semula ke ground floor... berkali-kali sazali mengulanginya.. menetes keringatnya... gaya seperti seorang petani yang tekun mencangkul membuat batasan di ladang.. sazali bangga~~~

hebat bukan pemikiran dan tindak tanduk sazali... siapa jua tidak akan terfikir untuk melakukan sedemikian.. hanya seorang yang mampu berfikir dan bertindak sebegitu rupa.. yaaa... dialah! SAZALI!


credit to google

kawan tak berapa rapat sazali,

Sunday, November 28, 2010

11
[Kempen] Sayangi Bayi Anda

salam sejahtera semua rakan-rakan yang saya sayangi

kali ni nadz nak mencurahkan bakti sedikit kepada masyarakat. apa salahnya sesekali nadz ringankan tangan, idea, persepsi, pandangan dan juga memanfaatkan kewujudan blog nadz ini kepada satu kebaikan. semudah nadz menyertai semua GA, contest dan segalanya dan semudah itulah nadz nak berkempen. kempen yang nadz maksudkan ialah kempen Sayangi Bayi Anda.... ingin tahu lebih lanjut..? mari bersama nadz hingga ke akhir entry... zassss.....


Nadz bukanlah seorang artis glamour yang menjadi duta atau wakil bagi melaksanakan sesuatu kempen, ataupun model bagi iklan-iklan sesuatu kempen. tapi nadz hanyalah seorang insan biasa yang juga ada keinginan untuk menyumbang bakti melalui cara nadz sendiri. nadz tahu kempen ni bila nadz telah ditag oleh miss bulan. kempen ini telah diwujudkan atas dasar keprihatinan Alienelliz dalam dunia pembuangan bayi yang semakin meruncing di kalangan remaja hari ini.. sebagai insan yang juga mahukan yang terbaik dalam hidup dan juga membenci kekejaman terhadap insan yang tidak berdosa, nadz juga mahu menyokong kempen ini sebagai peringatan kepada diri sendiri dan juga kepada teman-teman lain...

ketahuilah bahawa, mereka itu semuanya tidak berdosa.... lahir mereka dengan harapan mempunyai kehidupan yang bahagia dan sempurna.. tapi apa salah mereka hingga dibuang bagaikan sampah tidak berguna?? hilang ke mana akal waras dan nilai kemanusiaan seorang insan? wahai hamba Allah, sedarkah kamu perbuatan itu adalah perbuatan membunuh dan tahukah kamu apa hukumnya membunuh di sisi Islam? lihat pada pokok pangkalnya, ingatan untuk saya dan juga para remaja sekalian, hindari diri dari melakukan perkara yang membawa kepada penzinaan. kerana bermula dari sanalah segalanya menjadi kenyataan....

Harapan Tanpa Suara
Utusan Malaysia, Astro, Karyawan, KPWKM


Di dalam kandungan ibuku tersayang
amannya kurasakan
degupan jantungmu, jantungku
irama penuh syahdu

ku ingin rasai kehangatan pelukan
belaian kasih sayang
ku jaga kau dihari tuamu
andai panjang usiaku

namun hanya harapan tanpa suara
di dunia cuma seketika
jasad kaku dibaluti kertas usang
terbiar bagai sampah terbuang

dimanakah ibu di manakah ayah
bonekakah atau manusia
anak tidak berdosa menjadi mangsa
oleh hawa nafsu yang serakah

baiklah... nadz nak panjangkan kempen nie kepada sahabat yang lain... tunjukkan rasa prihatin anda... kita juga mampu bertindak dengan cara kita sendiri.. (^___^) jika anda berminat untuk turut sama menyertai anda boleh kesini.... last but not least, love my beloved ibu dan ayah!

saya juga prihatin.




Saturday, November 27, 2010

11
An Hour Survey

Salam sabtu semua teman-teman blogger....

akhirnya sabtu dan ahad yang penuh keceriaan muncul jua.. dari semalam lagi saya dah cuba susun strategi sesempurna mungkin bagi mengisi kekosongan waktu berhujung minggu.. malangnya... nadz tiada idea untuk melaksanakannya.. cuti yang ada perlu dimanfaatkan sebaik mungkin... jadi sementara tiada idea yang muncul di minda nadz nak amik kesempatan dalam kesempitan untuk menyelesaikan satu survey dari Kax... kira melangsaikan hutang jugakla kan.. sebenarnya nadz banyak kena tag tapi tak sempat nak buat... hehehe.. makanya sebelum nadz ke hutan menyumpit rimau ganas untuk habuan makan malam nie nadz selesaikan dulu keje nadz okeyy.. dedicated to kax n others... zassssssss.....

Instruction : Once you are tagged, answer all the questions honestly. No lying or cheating. (okey bosh!! tapi bi nadz tak berapa okeyla jadi nadz jawab dlm bm ek..)

person who tagged : kax a.k.a siti nur kaxzmilah~

Starting time : 02.03 pm

Name : nadz a.k.a anis (nama nadz adalah nama di dalam dunia blog)

full name : Nur Khairunnisa binti Hj Sukarti

Sibiling(s) : anak sulung dari 30 orang adik beradik..  eh... tertambah kosong plak kat belakang tu... hebat betol ibu ayah nadz.. ngeeee....
Eye colour : jap nak buka contact lens.. ooo.. itam.. baru tau nie.. (pelikla sejak bila nadz pakai lens ek.. urmmm)

Shoe size : uinaaaaa.... ni yang tak best nie.. kaki besau la... gagaga...

Hair : lurus.. eh bukan2 curl... ye ke?? macam tak jek.. botak kot.. aikkk..????

Height : 159cm (agaknyela.. hentam jek sebab tak pernah ukur... hahaha)

What are you wearing right now : t-shirt coklat dari langkawi...

Where do you live : From Kota Tinggi With Love

Favourite number : 11 (xtau kenapa... paling teruja bila nampak jam pkul 11.11.. rasanya nanti nadz nak jadikan 11.11.11 tarikh special tapi xtau nak isi dengan apa..)

Favourite drink : milo ais... minum milo anda jadi sihat dan kuat!!

Favourite month : April!!
Favourite breakfast : tak pasti la.. sebab nadz jarang breakfast.... (^___^)

******-Have you ever-******

Broken a bone : hurrmmm... kuat je ni tulang saya...

Been in a police car : ishhhh.. tedala...

Fallen for a friend : hahahahahaha...

Fallen for a guy/girl in a short period of time : pernah! jumpa someone dalam bas perjalanan balik dari UTM ke kota tinggi.. kami dua-dua turun di city square.. rasanya dia bekerja di sana... tapi itulah pertama dan terakhir jumpa dia.. puas saya cari sampai sekarang tak pernah lagi nampak dia... (^____^)
Swam in the ocean : saya..... tak pandai berenang.... gagaga

Fallen asleep in school : hahahahahaha... kalau tiba-tiba rasa kena baling kapur tu kira tido ke x ek? hmmmm...
Broken someone's heart : yup!!! wellllllll.....

Cried when someone died : uinaaaaa... tedy bear sayang saya kena sembunyikan pun saya nangis lagikan kalau seseorang meninggal.. lagi dasyat tue....
Sat by the phone all night waiting for someone to call : pernah~~~~

Saved e-mails : yezzaaaaaa..~~~
Been cheated on : errr.. alamak.. tak phm soalan la.. hehehehe.. (saya pernah tertipu dan pernah menipu.. kui3)

******-What-******

Your room look like : bilik saya dicat petak-petak gabungan warna hijau dan kuning. cadar pun menggunakan warna tema yang sama begitu juga dengan almari.. hasil idea kami tiga beradik yang berkongsi bilik.. hehehe

What is right beside you : ishhh.. banyak je nie... ada henpon.. kipas.. buku.. baju.. bla.. bla.. bla...

What is the last thing you ate : kerepek kacang dhal...
******-Ever Had-******

Chicken pox : pernah masa kecik-kecik.. selamat~~~~

Sore throat : sound system saya boley tahan mantap.. jerit jadi penyokong macam mana kuat pun tetap juga macam tu.. cuma... sound system saya akan bermasalah lepas bangun dr tdo... hikhikhik
Stitches : ada2!

Broken nose : huwaaaaa... tak pernah...

******-Do You-******

Believe in love at first sight : yup! (yakin kan saya jawap.. hahaha)

Like picnics? : hmmm.. depends on da situation.... saya tak berapa suka tempat-tempat yang sesak.... sebab boley membuatkan mood saya BATAL!

******-Who-******

Who did you last yell at? : hmmmmm... adik saya... hahaha... saya memang suka marah-marah dia.. (bukan contoh akak yang baek nie..)

Who was the last person you danced with? : hahaha... kena cakap nama ke? adalaaa... rahsia-rahsia.. lama dah.. masa menari tarian zapin di UTM dulu... lama dah tak jumpa dia sekarang...
Who last made you smile? : semua orang buat saya tersenyum... (^____^) diri sendiri pun boley buat saya tersenyum...

******-Final Questions-******

What are you listening to right now? : bunyi kipas di bilik saya ngan bunyi keypad laptop saya semasa menaip segala jawapan...

What did you do today? : kemas rumah, tolong ibu, tengok ibu.. online... lepas ni nak pergi menyumpit kat hutan bandar..~

Are you the oldest? : errrrrr... yang paling tua dalam adik beradik...

Indoors or outdoors? : apaa???

******-Today did you-******

Talk to someone you like? : mestilah... ramai pulak tue...

Kiss anyone? : yesssss... my lovey dovey tedy... hari-hari saya kiss dia...

Sing? : hahaha.. setiap kali mandi pagi saya akan mempersembahkan beberapa lagu di dalam toilet.. baru true karaoke jamban namanya.. kan3..

Talk to an ex? : ex????????????????

Miss someone ? : of course! miss like hell my 6 princess...
Eat? : kalau di rumah selagi saya tak tido selagi tu mulut saya mengunyah..~~

******-Last person who-******

You talked to on the phone? : biarlah rahsia~~~

Made you cry? : hmmmmmm.... hati kering macam saya nie mana ada nangis2.. (padahal baru td ckp brg sendiri kena nyorokkan pun nangis)
Went to the movies with? : my sister - Harry Potter.. ngeeee...

You went to the mall with? : my sis....
Who cheered you up? : keluarga yang sentiasa di hati dan kawan yang disayangi serta diri sendiri...(^___^)

******-Have you-******

Been to Mexico? : hahahaha.... singapore yang sekangkang kera pun xpernah sampai lagi... (maknanya belum ada passport la kan)
Been to USA? : uissshhhhh... apa nie.. Malaysia tetap di hati... hikhikhik

******-Random-******

Have a crush on someone? : yes. (short, simple n perfect answer kan)

What books are you reading right now? : errrr.... Enakmen Undang-undang Syariah Negeri Johor (dah buku nie yang saya nampak hari-hari kat opis)
Best feeling in the world? : meet with someone i love~~~

Future kids name? : ishhhh... perlu jawap ke????
Do you sleep with a stuffed animal? : ada 2 ekor dolphin , 2 ekor kura-kura, seekor rimau, 4 ekor beruang (semuanya saya dah awet jadi tedy bear, hebat tak?)
What's under your bed? : bantal-bantal lebih bila ada sedara-sedara atau kawan tido umah...

Favourite sport(s) : archery, cycling
Favourite place : my room~~~~ seharian suruh saya lepak dalam bilik pun takpe bila takde keje...

Who do you really hate? : Syaitan laknatullah.. ~~~
Do you have a job? : yup..

What time is it now? : 2.51 p.m

hoyeaaahhhhh!!!! DONE!!! lebih kurang sejam jugak kan... kena tag orang?? urmmm.... saya tag semua orang yang baca cnie.. jika anda rajin dan mempunyai masa terluang silalah selesaikan nyer... syok tau.. tak tipu.. kadang-kadang bila kita selesaikan benda nie, kita pun boley kenal diri kita sendiri... sebenarnya dalam diri kita ada banyak benda yang kita sendiri tak perasan.. orang cakap kenali diri sendiri sebelum mengenali orang lain... nampak macam soalan yang ntah pape... tapi dalam diam... semuanya mencerminkan diri kita sebenarnya.. errrr... chewahhhh.. macam poyos la plak.. okeylaa... nadz akhiri disini.. kax, thanks coz sudi tag nadz ntuk survey nie... dan sekarang sampai masanya untuk nadz pergi menyumpit.. (^___^) daaaaa.....

saya yang bingung,

Friday, November 26, 2010

23
Award Marathon

salam jumaat semua rakan blogger..

entry kali ni nadz nak buat marathon award yang nadz dapat dari member nadz.. dah tertunggak tangguk lama dah.. jadi nadz nak kumpul n buat marathon terus.. harap semua rakan yang tag nadz tak merajuk.. hehehe.. satu hobi nadz bila mula taip entry baru mesti nadz akan membebel panjang.. dan tanpa sedari ceyyttt.. dah meleret panjang entry nya.. gagaga.. kali ni nadz tak nak cite banyak.. kita mulakan marathon ni okey... zaaasssssss..!!!!

Award Pertama
Blog So Cantik (agaknye la kot nama award ni.. hahaha..)


pemberi yang baik hati: silah dan syazwan

ada task yang saya kena selesaikan untuk award nie, tapi 2-2 pemberi award nie menampilkan 2 task yang berbeza.. jadi saya cantumkan menjadi satu k... hehehe

1. beri satu nickname untuk pemberi award
silah yang mantop.. hehehe
syazwan yang cool... peace!

2. ucapan untuk pemberi award
untuk kedua-duanya.. terima kasih banyak-banyak atas kesudian kalian berkongsi award ini bersama saya.. nadz amat menghargainya... (chewaaahh.. terasa macam penerima Shout Award yang baru je lepas.. xpe2.. ni kira practice.. hahaha)

3. 6 feveret artis
- Adam
- Stacy
- KAT-TUN (J-POP)
- ARASHI (J-POP)
- NEWS (J-POP)
- Hey Say Jump (J-POP)

4. 7 perkara tentang saya
- nadz dilahirkan dan dibesarkan di Kota Tinggi, Johor
- seorang yang agak beremosi
- suka meluahkan isi hati melalui penulisan berbanding pertuturan
- seorang yang tak reti duduk diam, means bila bosan start enjin kete, vrrrrooooommm.. (walaupun tanpa hala tuju)
- seorang yang mempunyai tahap blur yang melampau
- sekarang bekerja di lawyer firm
- lebih suka berdiam diri jika ada masalah

selesai.. beralih pula pada award seterusnya

Award Kedua
Blogger Star


pemberi award: silah yang baek hati

thanks sekali lagi silah untuk award nie...errr.. silah apa yang star tu? blog akak takde bintang-bintang pun.. bunga-bunga banyakla.. hahaha

Award Ketiga
This Blog Has It Own Value


Pemberi award: my dear mis bulan

macih my dear.. saya baru sempat ni nak buat.. sory lambat.. hehehe.. hmmm.. own value ek... ya mungkin.. ahaksss!

Award Keempat
Anugerah Blogger Harapan


Pemberi award: Mis Bulan jugak!!

thanks a lot lalink... u memang rajin tag i kan.. hehehe.. malu i bila baca nama award nie..

okai... tu jek hutang award yang tertunggak.. terima kasih kepada semua teman-teman yang banyak sokong nadz dari awal hinggalah sekarang.. nadz nak kongsi award nie.. mungkin ada beberapa rakan yang dah ada antara award-award ni sume. tapi jika ada yang dah pernah dapat salah satu award nie, its okeyla.. amikla mana yang belum ada.. hehehe... dan bagi melengkapkan task.. nadz letak la beberapa nama. taraaaa....

- silah (dear, pilihla mana-mana kata nak kumpul award kan.. hehehe)
- syazwan ( thanks yer selalu sudi singgah kat cnie)
- dawooz (terimalah award nie sebagai tanda hadiah atas keputusan exam anda.. congrats!)
- tok esah (tokkk... cucu suka blog atok... thanks tok sudi jd kawan cu)
- bulan (lalink... bintang tag u balik nie... thanks yer)
- cik mas (cik mas, thanks a lot for everything)
- sarepdol (bha.. makasi oh banyak2 ma ko.. sudi layan sa yang bingung nie.. congrats for your becoming konvokesyen)
- kax (nice tu know u!!)
- acepa (thanks for drop at my page..)
- kak koi (thanks kak sudi jd kwn nadz...)

maaflah untuk teman-teman yang nadz tak tag.. nadz dah cakap tadi award nie untuk sume.. jika anda sudi.. amikla yerrr.... terima kasih sume... luve u all...!!!

saya yang melangsaikan hutang,

Thursday, November 25, 2010

12
Congratulations Cekda

salam khamis semua...

bila nadz buka topik pasal orang bertunang ke kahwin ke mesti ada je komen-komen panazzzzz.. syok la korang nie.. boley jadi wartawan melodi.. hahaha.. kali ni nadz nak wish congratulations untuk kawan nadz, Siti Rahida a.k.a cekda yang telah bertunang dengan wan mohd hakimi a.k.a kimi pada hari ahad, 21hb November kelmarin di Kelantan.. nadz ngan member lain tak dapat datang atas sebab-sebab tertentu.. sehari sebelum kawan nadz ni tunang, nadz pun bizi dengan urusan kazen nadz tunang juga. jadi tak dapatlah nadz nak turut serta majlis member nie. cuma nadz sempat kol dia dari jarak jauh je sebelum rombongan lelaki datang.. nadz baru tahu satu benda, adat dan cara setiap negeri itu adalah berbeza.. tapi kalau tanya pasal adat-adat tunang kat johor ni nadz pun bukan tau sangat pun sebenarnya. yang nadz tahu bila ada orang tunang atau nikah nadz mesti kena tolong snap gambar dan dalam masa yang sama usha balaks hensem ckit.. gagagagaga...

tak sedar kan dalam diam rasa macam baru je kitorang lepak sama-sama masa belajar dulu kat utm... bila hujung minggu, ada je member nadz yang kuar dating.. bahagia je sume.. bila dah masing-masing ada hal sendiri, nadz lebih suka lepak rumah yang sekangkang kera dari utm tu... tak la sekangkang kera sangat.. jauh sikit.. sekangkang dinasour la plak.. pernah sekali ada antara kami bersuara, satu masa nanti bila dah habis belajar, masing-masing dah ada hala tuju, kita tengok sape yang paling awal bertukar status.. kalau ada antara rakan-rakan nadz yang baca disini, mesti korang ingat kan.. sekarang kita dah nampak dah.. cekda dah mendahului kita semua.. lepas ni turn sape plak kan.. adakah yang berada di KL? atau di melaka? atau mungkin yang berada di sabah? kelantan mungkin? oh.. tak lupa juga my rumate di johor ke? hahaha.. wait n see.. nadz rasa giliran nadz akhir sekali... masa kol cekda hari tu, nadz ada pesan suh amik gambar n then upload kat fb.. dan akhirnya nadz curi beberapa keping gambar... hehehe... (tapi nadz dah minx izin tau nak curi gambar, ni la namanya pencuri bertauliah..)

untuk cekda.. sekali lagi, saya nadz a.k.a anis, ucapkan tahniah di atas pertunangan kalian berdua. saya doakan jodoh kalian berkekalan hingga ke jinjang pelamin dan seterusnya ke akhir hayat.. maaf kerana tidak dapat hadir, insyaAllah majlis pernikahan pada bulan 3 nanti, saya akan cuba untuk menghadirkan diri.. semoga Allah sentiasa merestui hubungan kalian berdua serta dipermudahkan segala urusan... kebahagian cekda dan rakan-rakan yang lain adalah kebahagian saya juga... amin...


dari papan kekunci: sayu terkenang zaman belajar kita dulu... rasa macam nak kembali ke masa lalu.. tapi apakan daya... masa yang berlalu hanya membenarkan kaki melangkah ke hadapan.. saya seorang pengembara kehidupan masih disini setia menanti khabar berita dari kalian semua...

salam rindu dari saya,

Wednesday, November 24, 2010

7
1st GA FROM CIK MAS

salam semua...

sekali lagi nadz join GA.. kali ni GA dari salah seorang member perapat nadz kat dunia blog nie.. nadz dah janji ngan dia dari dulu lagi untuk join GA cik mas, tapi tak kesampaian. kali nie nadz nak tunaikan janji.. harap-harap cik mas tak merajuk ngan kelewatan nadz nie.. hehehe.. oh ya.. GA ni sempena becoming besday cik mas 8 disember nanti.. baik tak cik mas?? baik kan.. kalau nadz la kan, bila besday nadz jek, sume orang nadz suh belanja.. hahaha... demi nak belanja orang, huh jangan harap! (kedekut kan saya..) lagi satu! bila masuk blog nadz ni, mesti korg nampak header yang bunga-bunga pastu ada gambar kunun cun melentok tu kan.. tu sume hasil keje tangan kaki cik mas. lau korang berminat blehla dapatkan khidmat cik mas.. (err.. cik mas, nadz tulun promote ni bley dpt extra mark tak? hahahaha).. adeeiii.. nadz ni suka membebel panjang kan... next2!!

untuk sesiapa yang berminat join GA ni anda boley kesini...

special dedicated untuk cik mas:

http://www.emocutez.com

1. cik mas ada cinta hati merangkap future husband dia, Incik Nairul.. hehehe..

http://www.emocutez.com

2. cik mas seorang peminat kaler pink atau bahasa jawanya merah jambu.. silalah tengok blog dia... pink kaler!!

http://www.emocutez.com

3. lebih kurang setahun lagi, cik mas akan bergelar seorang cikgu.. lepas ni kena panggil cikgu mas plak.. hehehe

http://www.emocutez.com

4. seorang yang peramah dan baik hati.. boley tahan penyabar gak layan nadz ni yang agak cerewet.. inilah contoh2 guru terbaik.. chewah!

http://www.emocutez.com

5. cik mas pernah menyertai PLKN di kem PTH padang hijau, Kluang Johor.. dan yang paling best beliau merupakan WIRAWATI TERBAIK.. hebat tak?? hebat kan.. cool!!

http://www.emocutez.com

6. sekarang cik mas sangat suka dengan sony ericson w705 pink edition.. pengguna setia sony ericson nie.. sekarang cik mas ngah guna sory w508, white butterfly, sama mcm nadz..

http://www.emocutez.com

7. suka shoping atau pun window shoping... kira mcm suka jaan2 tak reti dok diam..

http://www.emocutez.com

8. bila cik mas naik marah.. nadz pun takut...nadz penah baca entry cik mas psl ada benda dia tak puas ati.. gerunnn.... hehehe

http://www.emocutez.com

9. cik mas suka high heels dan wedges... nadz pun suka!!

http://www.emocutez.com

10. sekarang cik mas ngah cuti sampai awal bulan januari..

http://www.emocutez.com

11. bila ada masa free cik mas suka tengok wayang....

http://www.emocutez.com

12. saya rasa cik mas suka bunga-bunga.. sebab header saya ada banyak bunga.. (erkk.. ada kena mengena x? dh tak tau nak letak apa nie)

http://www.emocutez.com

13. blog cik mas ada lagu... nadz suka lagu tu, nadz pernah tanya tajuk lagu kat blog cik mas tapi tak ingat.. huhuhu..

http://www.emocutez.com

14. cik mas suka tido!! hahaha... betol x?? betol x?? kui3...

http://www.emocutez.com

15. cik mas akan menyambut tarikh lahirnya pada 8 disember nie... dan tarikh lahir cik mas ialah pada 8 disember 1988.. psssttt.. kita sebaya... hahaha..

fuhhh.. selesai 15 benda... dekat 2 jam ni buat benda nie... bukan senang tapi cool lah!! harap cik mas terima yeaa.. seronok gak dapat siapkan.. jomlah join.. errrkkk.. cik mas suh nadz tag 3 orang.. nadz tak tau la cik mas nak tag sape... boley tak lau nadz nak tag sume rakan blogger untuk join GA cik mas ni.. hehehe... silalah sume! kita meriahkan GA cik mas.... cik mas! hepy becoming besday!!!!


8
Hepy Besday Sis

salam semua rakan blogger...

semalam teruja sangat bercerita pasal pergaduhan nadz dengan budak kecik tu sampai lupa nak cerita pasal besday adik Nadz semalam, 23 November. dah besar adik nadz ni, semalam genap umur dia 18 tahun. sekarang dia di matrikulasi tangkak. rasa macam baru semalam nadz main pondok-pondok ngan dia kat belakang rumah. dulu nadz ngan dia, nadz la yang paling besar, tapi sekarang saiz dia dengan nadz dah sama besar dah. aishhh.. hampeh! kalau dulu masa dia kecik-kecik asyik nangis je dalam buai, sampai nadz pun naik menyampah.. sekali hangen nadz datang, sekali libassss... zassss.... terbalik buai besi dengan dia-dia sekali tercampak.. hohoho.. betapa berkuasanya saya ketika itu.. lepas tu terus atok kejar ngan pisau toreh getah.. gagagagaga... sape suh nangis tak berhenti.. hahaha... bila dah besar pun nadz pernah bawa basikal laju-laju bonceng dia kat belakang, dengan kelajuan membabi buta tanpa sedari, kaki kak aina termasuk dalam rim tayar basikal.. apa nak dikata, selipar putus, koyak kulit... hehehehe.. soryla.. masa tu tak sengaja.. sapa suh tak reti dok diam.. (bersyukurla korang takde akak macam nadz)


masa sekolah rendah, kak aina merupakan atlit memanah sekolah hingga peringkat negeri.. nadz tahu memanah ni pun sebab selalu ikut dia berlatih memanah kat padang sekolah.. sikit-sikit nadz belajar hinggalah masa belajar di UTM, nadz mewakili Kolej nadz untuk sukam bagi acara memanah.. hahaha.. lawak-lawak tapi tak pernah menang pun, pencapaian tertinggi sampai separuh akhir jek. pastu terus pencen. serah tugas kat junior nadz plak.. majuk sebab tak pernah menang.. kui3.. adik nadz pernah ditawarkan ke sekolah sukan sebab pencapaian dia dalam acara memanah ni, tapi dia sendiri menolak atas sebab sayangkan pelajaran.. poyo la lu.. hahaha.. kira bagus gak la kan dia berfikiran macam tu..


sekarang dah lama dah dia tinggalkan dunia memanah nie.. masa dia atlit memanah dulu, ayah sanggup belikan dia bow (alat untuk memanah) yang lebih kurang rm300++ lau tak salah saya la. siyes, adik nadz memang sayang sangat-sangat dengan bow yang dah menaikkan nama dia, tapi sayangnya..... pada tahun 2007-2008 lau tak salah saya, masa Kota Tinggi tenggelam akibat banjir teruk dalam sejarah, bow yang diperbuat dari kayu nie dah rosak akibat terendam lama. waktu tu rumah kami tenggelam hingga tinggal bumbung rumah jek. banjir yang tidak disangka ini mengakibatkan banyak barang-barang kami tidak sempat diselamatkan, sijil-sijil adik nadz pun tenggelam. teringat dulu masa kami bersihkan rumah, benda pertama yang dia cari ialah bow dan sijil-sijil, malangnya semuanya dah rosak... hingga sekarang semuanya tetap jadi ingatan... (nadz ingat nak belikan dia hadiah sumpit la untuk besday nie, sebab nak gantikan bow dia tu tak mampu)


naik sekolah rendah, beza umur kami lebih kurang 4 tahun.. mula dia masuk form 1, satu sekolah asrama ngan nadz. masa tu nadz form 5, kira senior la kan.. masa orientasi nadz salah seorang fasililator yang terlibat, tapi bukan untuk semua sesi... tiada istilah adik beradik... sume orang sama rata, jadi paham-paham je la.... dia lambat ke apa, nadz selamba jek.. hampeh kan dapat kakak macam nadz. masa form 1, nadz tak pasti dia macam ada masalah metabolisme kurang rasanya. bila penat ckit dia akan pengsan. nasib baik masa tu nadz form 5. pernah sekali dia boley pengsan kat tengah-tengah kelas... ada sorang classmate dia ni sanggup berlari ke kelas nadz kat tingkat 3. padahal apa susah, panggil je la cikgu kat bilik guru tu, tingkat 2 je kot, tak yah susah-susah nak berlari sampai tingkat 3, nasib baik masa tu kelas nadz takde cikgu.. makanya, sebagai seorang heroin penyelamat dunia, nadz pun berlari membuat apa yang patut... nadz pun xpaham apa masalah dia masa form 1, asyik kuar masuk klinik jek.. tapi sekarang................... lain pulak jadinya... dialah yang lebih berkuasa.... hahaha...


dan hari ini... semuanya dah berubah.. semua dah meningkat dewasa.. masing-masing dah ada hala tuju masa depan... dedicated to my lovely sister, Nur Liyana Nadzirah hj Sukarti a.k.a. kak aina.... selamat hari lahir, semoga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki.. dipermudahkan segala urusan.. wish u all da best n gud luck for everything... ingatlah bahawa, dimana sahaja kita pergi, bumi yang kita berpijak ini adalah sama, tanah yang dipinjamkan untuk sementara, udara untuk bernafas sebagai penyambung nyawa, air bersih sebagai keperluan kita semua ini adalah pinjaman dari Allah yang Esa.. dan ingatlah bahawa, ibu ayah itu banyak berkorban untuk kita... love u dear!!!!

salam sayang,


Tuesday, November 23, 2010

21
Saya yang tak cool

salam sejahtera semua teman-teman..

3 hari tak dapat jenguk kat cni. nak kata bizi tak la bizi sangat tapi tetap tak kesampaian nak jenguk-jenguk kan muka... hari sabtu kazen nadz tunang, congrats sangat2. jadi nadz ngan family berulang-alik ke kampung untuk membantu apa yang patut. boley tahan lepak la juga.. ini baru tunang.. tapi yang paling best bila ada orang tunang atau nikah nie nadz suka tengok hantaran dorang. macam-macam fesyen ada. biasanya bila ada saudara-saudara yang bertunang atau nikah, ibu nadz yang akan buatkan hantaran dorang. kadang-kadang nadz pun tulun menyibuk jugak. hahaha. gambar-gambar kazen nadz tunang nadz tak dapat upload, sebab atas permintaan kazen tu sendiri. mungkin dia nak rahsiakan pertunangan dia kot. takpelah nadz ikut seperti yang dijanjikan. papehal pun congrats to my kazen!

ooo... nadz nak cerita something masa majlis tunang kazen nadz tu. biasalah bila dah ramai tetamu mesti budak kecik-kecik pun ramai membantu memeriahkan suasana. nadz ngan budak-budak kecik nie memang feveret. tapi malangnya nak dijadikan cerita adala sorang budak lelaki nie, muka boley tahan comel, umur dalam 4 tahun lau tak silap. tapi...... mulutnya bila berkata-kata mengalahkan orang yang berumur macam nadz nie. bijak memang bijak tapi sebenarnya dah boley dikategorikan sebagai kurang ajar. makcik-makcik nadz sume tak tahan. tapi dorang rilek jek. apa taknyer budak nie boley selamba sound makcik nadz suh balik umah dia, dia cakap dia rimas makcik ni kat umah. padahal bukan rumah dia pun. budak-budak lain pun takut nak main ngan dia, ganas sangat. orang-orang tua borak selamba dia lalu lalang kat depan, setakat sekali dua kali nadz boley sound lagi tapi bila dah berkali-kali nadz dah mula panas.. siap budak nie... sekali dia buat perangai kat nadz memang nadz sound direct. oh ya.. sebelum tu mak budak nie pun memang dah tak terkawal dia sebab nakal sangat...

direct to the point, nadz memang suka layan budak-budak kecik main. ada sorang kazen nadz keluarkan Uno Stacko atau Jenga, yang susun-susun pastu tarik satu-satu blok jangan sampai tower tu roboh. budak-budak nie ajak nadz main. nadz okey jek. nadz susun tower tu yang diperbuat dari kayu bukan plastik okey. tiba-tiba budak nie datang dia robohkan tower nadz. okey.. relakssss... budak-budak lain berdesup dah ilang. nadz amik lagi blok tu nadz susun balik. sekali lagi dia robohkan. huh!! nadz dah jeling dia sekali. makcik-makcik nadz dah sound suh nadz rileks.. okey bha... nadz relaks.. nadz senyap, nadz tengok apa dia buat.. dia susun blok tu ikut apa yang dia nak.. nadz amik satu blok... opsss... terkena plak kat susunan dia.. hohoho.. sory... nadz suh dia main sama-sama ngan budak lain, dia cakap dia xnak. huh! dasar keras kepala.. dia campak blok-blok tu kat nadz, aisshhhh.. main ganas nampak... huwaaa... hangen nadz dah datang, nadz robohkan semua susunan dia.. hahahaha (jahat kan nadz, ngan budak-budak pun cari pasal) start dari nadz robohkan susunan dia tu, mula la pergaduhan mulut kami... bayangkan nadz yang berumur 20an ni gaduh ngan budak umur 4 tahun.. memang tak cool langsung kan... hahaha..

tapi.... last-last, nadz tak tau dia takut ngan nadz atau apa, bila jumpa nadz jek dia akan peluk-peluk nadz.. pastu dia ajak nadz main sama-sama.. hahaha... makcik-makcik nadz sume pelik.. tak yah cakap dorang.. nadz lagi pelik!!! tapi nadz akui, nadz memang langsung tak cool gado ngan budak kecik nie.. silalah maafkan kesalahan nadz ye sume... hehehehe..


dari papan kekunci: lepas majlis tu selesai, sume orang sibuk cakap lepas ni turn nadz plak... hahahaha.. nadz senyum, dengan suara yang lembut nadz cakap ngan dorang.. "rilek duluuuuuuuuuu.... belum puas enjoy lagi nie.." masing-masing buat muka pelik.. peace yoo... nadz bangun, amik pinggan letak nasi, ayam, daging, dalca.. huh! melantak isi perut kenyang!!


Friday, November 19, 2010

26
Entry Panas Di Fesbuk

salam jumaat yang berbahagia...

apa khabar semua? harap-harap semua sihat selepas hari ketiga aidiladha.. takbir pun masih bergema.. perkara paling Nadz suka masa raya ialah bila mendengar alunan takbir ni kat radio ataupun tibi.. terharu habis.. kan3.. nadz tak sempat nak transfer gambar dalam laptop, jadi gambar korban ritu tak sempat nak buat entry.. nanti ek.. hehehe..

nadz malas nak bercerita panjang... berbalik pada topik kat atas tu, tadi lepas free ckit, nadz buka la fesbuk.. pastu ternampak plak satu post dari kazen nadz.. giler bley tahan berapi la juga bila baca post tu... nak tau apa postnyer??

soryla.. nadz tak nak besarkan sgt pic ni sebab tak berapa seswai untuk tontonan umum..

entahla, nadz tak tau kenapa nadz rasa marah ngan orang yang mengeluarkan kata-kata tersebut.. secara jujurnya, 1st tyme nadz baca post ni, nadz rasa nak bagi pelempang sekali dua kat orang yang bagi mesej tu kat kazen nadz nie. (almaklumlah.. terasa la juga sebagai salah seorang kazen) tapi lama-lama bila nadz fikir balik takde gunanya... nadz tak tau apa pendapat rakan-rakan pasal statement tu. lain orang lain pendapat. tapi bila nadz tengok komen-komen yang ditinggalkan, boley tahan berapi gak kazen-kazen nadz yang lain.. hahahaha.. sabo je la derr... anak jawa la katakan... pantang dicabar.. ngeh3


nak dipendekkan cerita.. kami antara kazen ni boley tahan rapat sebenarnya. rasanya sebagai saudara, tak salah kan itu semua. balik kampung jumpa, bila ada event family jumpa, ada masalah kumpul bersama.. salahkah untuk kami rapat? adakah itu yang dinamakan gedik? kalau ya.. maafkan kami.. sesungguhnya, kami semua tidak melanggar hak peribadi kazen-kazen yang lain.. kami tahu kami masih ada batas-batasnya... mungkin ada komen dari kazen-kazen nadz yang lain yang agak terlepas kata dah tidak seswai dipertontonkan.. maafkanlah mereka.. mungkin mereka mahu menegakkan hak masing-masing. untuk kazen nadz yang menerima mesej tu, mungkin anda juga silap kerana meluahkannya di khalayak umum, apa boley dikatakan disini.. bersabarlah dengan apa yang berlaku..

jadi pesanan nadz untuk semua ingatlah bahawa..
terlajak perahu boley di undur,
terlajak kata buruk padahnya...

yang kurik itu kundi,
yang merah itu saga,
yang baik budi pekerti,
yang indah itu bahasa...

kata-kata yang lahir dari mulut kita itu sesekali ibarat pedang, yang tajamnya itu bisa membunuh lawan.. jadi sebaik mungkin, perhalusilah segala kata-kata yang hendak diluah.. kerana kadang-kala kita semua tak sedar kata-kata itu boleh menyebabkan seseorang terluka... dan.... jauhilah dari menabur janji-janji manis yang membuatkan seseorang itu berharap kepada sesuatu yang tidak pasti... (^__^)

dari papan kekunci: errrkkk... saya rasa macam jadi orang lain plak hari ni.. hahahaha... maaf semua kalau ada kata-kata saya selama ini yang pernah membuat sesiapa terluka.. oh ya.. lau ada sesiapa yang tak setuju dengan pendapat saya, sory yaa.... saya bukan mencari musuh.. teheee (^__^)

With Love,


Tuesday, November 16, 2010

7
Salam Aidiladha

salam semua untuk rakan-rakan blogger..

sebelum nadz balik dari opis.. nadz nak sediakan ckit short entry untuk semua rakan blogger.. insyaAllah petang nie nadz ngan family akan pulang ke kampung di Felda Taib Andak, Kulai dan juga di Kampung Bukit Samsu, Kota Tinggi secara bergilir-gilir memandangkan kedua-dua kampung nadz dekat jek lebih kurang sejam perjalanan.. oh yaa.. adik nadz yang berada di matrik tangkak tidak dapat pulang beraya kali ni, disebabkan cuti matrik yang agak terhad.. untuk semua rakan-rakan blogger yang juga akan pulang ke kampung.. berhati-hati semasa pulang ke kampung masing-masing.. biar lambat asal selamat.. tahun ni insyaAllah kedua-dua kampung nadz akan buat ibadah korban.. nanti lau sempat nadz amik gambar ntuk semua ek.. hehehe..

sebelum tu, cerita pasal hari raya aji, teringat plak tahun lepas ayah nadz tak dapat meraikan raya aji bersama-sama kami. alhamdulillah... beliau telah dapat mengerjakan haji di tanah suci mekah.. tapi ibu tak dapat turut serta atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.. kiranya raya aji tahun ni genap setahun ayah telah ke sana. sampai ke hari ni, tak jemu-jemu ayah bercerita pada kami keadaan di sana. jelas ternyata, ayah masih merindui keadaan dan suasana di sana.. Subhanallah.. tanah suci itu sentiasa menjadi tempat idaman semua umat islam... semoga satu masa nanti, kita semua dapat ke sana...

ni gambar ayah sebelum berangkat... muka hepy lagi sume... cuba tengok gambar kat bawah... hehehe


senyum pun dah lain macam jadinyerr... hahahaha.. alhamdulillah.. ayah dah selamat pergi dan pulang...

okeylaa... untuk semua blogger, nadz ingin mengucapkan selamat hari raya aidiladha... pengorbanan itu tidak tertumpu kepada satu-satu perkara sahaja.. bukalah minda.. sesungguhnya makna pengorbanan itu cukup luas dan besar.. semoga pengorbanan kita selama ini sentiasa diiringi dengan hati yang ikhlas... (^___^)

with love,

6
Manga Siri Penyiasat Remaja Tantei Gakuen

salam sejahtera semua rakan-rakan blogger..

sebelum nadz tulis entry ni tadi sempat la nadz jalan-jalan dari satu ke blog ke blog yang lain. kebanyakan blogger dah post entry nak berhibernate untuk sementara memandangkan Hari Raya Aidiladha esok hari... tapi sekarang nie nadz masih lagi di opis... malam nie nadz baru gerak balik kampung nadz di felda taib andak, kulai... tapi nadz rasa sebelum balik nanti nadz nak cuba sediakan satu entry.. hehehe... untuk yang dah nak gerak pulang tu, berhati-hati semasa pulang ke kampung.. (^__^)

baeklahh.. berbalik kepada tajuk di atas.. nadz nak share kegembiraan nadz yang berjaya mengumpul manga 22 siri, penyiasat remaja Sekolah Detektif Q atau Tantei Gakuen... agak lama gak nadz kumpul manga nie, memandangkan kat kota tinggi, susah nak cari kedai-kedai manga yang bersiri macam ni, melainkan nadz kena ke JB untuk dapatkannya... last week, masa nak cari domo untuk krole tu, nadz bolot skali 4 siri sampai volum akhir.. ngeeee.... tapi sory Krole, domo Krole tak dapat ditemui...

bangga betol bila dapat volum akhir tu.. terasa cukup sempurna koleksi manga nadz... hehehe.. macam dalam gambar nie....


oh ya.. selain manga... Tantei Gakuen ni juga ada dalam drama bersiri.. mula-mula nadz tau pasal Tantei Gakuen ni pun melalui drama nie.. pelakon pun mantap-mantap, macam Yamada Ryosuke (hey say jump), Shida Mirae, Kaname Jun dan Kamiki Ryonosuke.. semua barisan pelakon kanak-kanak ni nadz minat.. kiut!!! hahaha.. selain drama bersiri, movie tantei gakuen ni pun nadz ada... hehehe..


ni drama bersiri Tantei Gakuen



ni plak movie dia..

sekarang nadz ngah berkira-kira lepas ni nak kumpul siri manga apa plak.. ada pape cadangan tak?? sekarang pun ramai juga nadz jumpa peminat tegar anime nie.. malu gak nak share kat cnie apa yang nadz ada memandangkan ada yang lagi hebat... hehehehe...

dari papan kekunci: kadang-kadang guna nama nadz sonok jugak kan... saje tukar selera.. untuk semua blogger... tak perlu konfius2 nak panggil apa.. nak panggil nadz ke anis ke nadzirahaqilah, yang penting anda tahu kesemuanya adalah orang yang sama, pemilik blog From Kota Tinggi With Love.. love u all with all of my heart! teheee...

with love,

Monday, November 15, 2010

12
Talam Bermuka-muka itu Adalah Baekkkkkkk

salam sejahtera semua rakan blogger........

izinkan saya berkongsi rasa disini....
saya tahu saya hanyalah insan biasa
kadang-kala perasaan boleh menjadi huru-hara..
maafkan saya andainya saya terkasar bahasa...

pernah tak ada yang rasa macam nak tumbuk-tumbuk orang.. sampai masuk icu pun xpe asalkan hati lega?? macam gambar di bawah nie.. hiyaaahhh!!!! hamik ko!!kasi nganga ckit mulut baru nampak lebih real!!
 
 
okey!! itu saya rasa sekarang.. ini semua berlaku bila seorang klien tak mahu bekerjasama dengan saya hanya disebabkan saya berstatus KERANI lawyer dan bukan LAWYER! yaaa... saya tahu saya siapa.. tak perlu memandang sinis saya begitu, tak perlu keluarkan iphone canggih tu nak tunjuk kat saya.. nanti saya tunjuk public phone Telekom kat seberang jalan tu! lagi besooooo! walaupun saya hanya kerani, tapi bila lawyer tiada di pejabat dan ada bicara ataupun urusan di mahkamah, segala hal di opis akan saya uruskan.. huh! nak bagi saya photostat dokumen pun tak bagi.. apa ingat saya nak ke curi dokumen nikah thailand tu? xmaula... kalau saya kawen nanti pun saya nak sijil nikah yang ada cop Halal, buatan Malaysia.. bila dia paksa saya untuk hubungi lawyer, saya berusaha juga untuk uruskan temu janji mereka memandangkan klien kureng mahu bekerjasama. nasib baik lawyer bertimbang rasa.. cuma kena tunggu sejam lagi...
 
sejam lepas tu lebih kurang pukul 1, of course waktu rehat seperti yang semua sedia maklum.. klien tersebut naik semula dan lawyer baru sahaja keluar. bila tau lawyer baru sahaja keluar, dia terus naik berang, katanya saya tak sampaikan pesanan.. aishhh.. sesungguhnya saya memang seorang yang penyabar.. saya angkat buku lima lalu tunjuk kearah klien tersebut (dalam mimpi je la)... saya senyum dan terangkan perkara sebenar.. sekali lagi iphone canggih itu dikeluarkan dan dengan nada yang cukup sempurna memanaskan dalaman saya klien tersebut berkata "akak nak awak call lawyer tu sekarang juga, cakap ngan dia akak dah ada kat atas".. yessss... customer always right.. walaupun masa itu adalah masa rehat tapi kami terpaksa korbankan segalanya.... (akhirnya sampai sekarang, saya xdapat makan.. tapi xpe.. saya dah biasa tak makan.. hahaha)
 
tak lama lepas tu lawyer naik dalam keadaan agak terburu-buru, gayanya seperti baru lepas keluar dari mahkamah di sebelah.. kiranya beliau pun belum jauh dari opis.. selamat... bila klien tersebut berbincang berkenaan dengan pelbagai isu berbangkit di dalam bilik.. 2 orang konco yang menjadi bodyguard tak bertauliah klien tadi, hanya tunggu di luar berhadapan saya di kerusi dan meja yang kami sediakan.. arghhh!! sorang dah membuka mulutnya.. "baru keje kat cni ke dik?" dengan pandangan dan nada yang sinis... sekali lagi buku lima saya tepat di mulutnya (opss.. dalam mimpi lagi).. dengan senyum yang cukup manis saya menjawab... "hmm.. baru la juga lebih kurang 6 bulan kat kota sebelum ni opis kami di JB".. haa.. lantak..  saya memang dah tak larat nak layan.. kesabaran saya cukup diuji...
 
muka klien tersebut dengan saya memang cukup kerek.. setiap tutur katanya menyebabkan telinga saya berdengung dan berdesing.. tapi bila dia bersemuka dengan lawyer kami.. mak aih.. adus ai.. adus ai... muka manis habis.. tutur katanya memang cukup lembut dan bernada... tapi apa saya kisah.. saya kerja dapat duit Halal.. apa orang nak cakap, cakaplah.. yang penting saya sentiasa menjaga nama baik company.. yesss... inilah contoh talam bermuka-muka yang saya ada... hahaha.. fuhhhh! best gak ek.. dapat lepas macam nie... terus tak jadi nak tumbuk orang, tetiba rasa saya nie sensitif plak.. hahaha... korang arasa saya seorang yang cool atau sensitip?? mwahahahaha...
 
 
dari papan kekunci: sory kawan-kawan.. saya tak sempat nak berkunjung... nanti free saya jalan2 ek... huhuhuhu.. credit to google untuk gambar-gambar diatas...
 
 

Related Posts with Thumbnails