Followers

Monday, December 13, 2010

11
Perutku Dilanda Gelora

salam sejahtera semua teman blogger..

bila hujung bulan 12 je, macam-macam musim datang melanda.. pernah tak anda senaraikan semua musim-musim tu? nadz pun tak pernah buat tapi bila pikir-pikir bley tahan la.. antara musim yang sedang hangat melanda penduduk Malaysia sekarang ialah musim orang kawen.. haisshhhh.. kadang-kadang nadz pun naik pening.. bila mula cuti sekolah jek mulalah berbondong-bondong kad jemputan kawen datang singgah kat rumah. yang paling memeningkan kepala ialah bila satu hari tu boley jejak sampai 7 buah rumah menanti giliran. kalau macam ni la gayanya, confirm... sebuah rumah sesuap nasi jek diperlukan. itu kira okey. dihentam semua rumah hidang nasi minyak takde nasi putih atau menu lain ckit tak ke bley naik muak tekak. bukan nak cakap kenduri kawen ni tak bagus, takdela... mana ada.. nak dirikan masjid... alhamdulillah.. kan bagus tu. tapi tu la masalahnya bila berhimpun-himpun majlis tu dalam satu hari. bila tak sempat mulalah terpaksa skip rumah-rumah yang jaraknya agak jauh. opis nadz pun kena gak tempiasnya.. bila nak mula je cuti sekolah, ramai orang datang opis minta tolong uruskan permohonan untuk kes wali hakim bagi pernikahan.. biasalanya kan.. ni mesti kes target nak nikah masa cuti sekolah..

okey lupakan pasal opis nadz dan keje nadz... sebenarnya nadz ni over je kunun-kunun pening dengan jemputan yang berlambak tu, tapi hakikatnya, tak langsung. sebab nadz bukan jenis yang suka datang kenduri kawen nie melainkan saudara terdekat atau kawan-kawan rapat. ayah pun dah naik bengang bila nak ajak pergi majlis nie. nadz ngan adik-adik semua sama. sanggup kitorang lepak rumah makan megi dari join majlis-majlis tersebut. hahaha.. ibu ngan ayah je yang tegar pergi semua jemputan tu. katanya nanti kalau rumah kami buat majlis yang sama orang pun senang hati nak datang balik.. ooo.. macam tu... eh... rumah kami?? uhukuhukuhuk.. apa pahit sangat air masak nie... adidididiiii..

okey.. nak dijadikan cerita disini.. semalam nak amik hati ayah bagi lembut ckit hati dia untuk bagi elaun sara hidup lebih ckit kat kami, nadz ngan dik pun bersetujula join ayah pergi jemputan nie. (sebenarnya nadz dah usha dah cuma ada 2 jemputan je. so no hal lah). hehehe.. macam biasalah.. nasi minyak dan nasi minyak.. air sirap limau dan air oren (lebih kurang je air dia) hentam la telan dua suap nasi setiap rumah, 2 ke ek? tapi rasa macam lebih. sambil selamba usha mamat-mamat macho baru lepas kompang, sambil tu mulut mengunyah sedar tak sedar licin pinggan.. halamak~~ silap budget la plak.. arghh.. small matter.. tekan-tekan perut rasa boley isi lagi ni tangki untuk next house..ngeee...sesekali kan datang apa salahnya makan lebih ckit..


malang tidak berbau wangi.. malam tu terasa lain macam ceritanya. ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan turun di pagi hari. area pukul 12.00 tengah malam perut rasa tak sedap. gelora yang melanda lain macam benor... sah!!! ada yang tido depan toilet nie.. ini yang tak syok nie... sampai ke pagi bergilir ke toilet ngan ibu.. huwaaaa... penat woooo... kalau macam ni la gayanya... boley clear ke nak join jemputan lagi??? hmmm.... pasrah-pasrah... nampaknya hari ini nadz dan toilet sudah ditakdirkan menjadi sahabat karib sepanjang masa... watdaheaven~~~ rasanya inilah padah kalau niat tu tak suci.. hahahaha... erkkk... alamak... nadz gerak dulu la.. nak masuk toilet lagi... daaaa....(doakan nadz ngan family cepat sembuh yea... amin~~ thanks sume!)

dari papan kekunci: pssstttt.. nak tau tak dalam diam kan ibu ayah simpan semua kad jemputan kawen yang dorang dapat. katanya mudah nak menjemput nanti.. adoi!! adakah ini berkaitan dengan saya?? oh tak mungkin~~ hahahaha

sahabat toilet,


11 comments:

i am S!L4H.. said...

1 fmily skit perut kak?ish3..
haaa x lame dh tu klo simpan kad org lain..hahahaha

psss : nti jemput silah ye..hak3

Ari said...

Haha! Tu diaaa... senarai2 tetamu untuk kenduri anis nantiiiii... :p

apek poyo said...

wahhh...kai lantak jugak eh?ekekekek

nadzirah aqilah said...

@silah:
xla sume.. ayah je terselamat.. hahaha

alamak silah.. lama lagi tu.. calon pun belum ada lagi ni.. kui3.. nanti kalau ada jodoh akak jemput silah jangan lupa hadiah besoooo ek..

@ari:
tahu xpe.. bley wat pening-pening lalat nie.. calon pun tarak lagi.. ngeee...


@apek:
hehehe.. mestila.. ni standard budak-budak nakal jugak nie perangai.. hehehe

Tok Esah said...

hahahha, tu lah anis!!! makan tak ingat tok yang dah 3 hari tak mkn nasi ni... hguhuhuhuhu berteman lah si toilet tu yer,

pape hal tok doakan kalian semua sihat wal afiat yer...


hurm, pasal jemputan kawen anis nanti, JANGAN lupa tau jemput tok esah sekali yer!!!! nak tengok gak cucu dia seorang ni naik pelamin... heheheheh


boleh????


semoga dapat cari bakal suami yang berpatutan.. hehe

maisyah said...

Hah..
samala cam kak dulu2 (sblum kawin..baya2 anis la..) mak kak la selalu memenuhi jemputan org kwin.

saya la yg kena jaga adik2..dlm ati tensen jg..pernah tanya, x payahla p suma mak... mak explin on the spot tau..'nanti, kalau time kita pula ada kawin ndada (tidak ada) urang mau dtg..nah..malu sak.' Owh..gitu plak..kata org..'the more the Meriah' hehehe..

nadzirah aqilah said...

@tok esah:
hahaha.. tok ada berbau jeles nie...

uitt.. jemput? hmmm.. syok juga nie jemput member blogger.. korg kena bw adiah beso2 ek.. boley???

amin tok~~ masih2..

nadzirah aqilah said...

@maisyah:
kak.. kiter serupa je kan.. xpela.. durang dah rancang yg terbaik ntuk kita kan.. hehehe

dotblogspotdotkom said...

perut pakcik pun bergelora... tp gelora lapo...huhuhuhu

Shazmiey Abdurahman said...

lapar terus aku!

nadzirah aqilah said...

@dotblogspotdotkom & shazmiey:
lapar tgk makanan tu ke?? hahaha

Related Posts with Thumbnails