Followers

Wednesday, December 15, 2010

14
Nasib Baik?

salam sejahtera untuk semua...

kita selalu ucapkan perkataan "Gud Luck" kat semua orang yang membawa maksud "semoga bertuah". tapi sebenarnya tahukah anda bahawa kita memang cukup bertuah dan bernasib baik? sama ada anda sedar atau tidak ianya selalu berlaku dalam kehidupan seharian kita. unbelievable? beliave it.. dah macam Ripley's Believe It Or Not la plak. tapi secara psikologinya itulah dia. sebagai bukti.. cuba fikirkan dalam sehari berapa banyak kali anda ucapkan perkataan nasib baik?? paling tidak pun mesti ada sekali tersembur keluar dari mulut kan? nak bukti lagi? okey.. fine.. jommm....

credit to google

situasi pertama
anda sedang bawa kereta tiba-tiba ada satu kereta keluar simpang dan secara tidak langsung telah berlanggar dengan kereta anda.
ayat yang biasa digunakan: fuuhhh.. nasib baik kemek je bonet depan nie, enjin takde pape, tangki tak bocor, aku pun tak cedera..
sebenarnya: kalau dah xcident macam tu kemek macam mana pun confirm duit melayang jugak kena repair kan... Innalillah

situasi kedua
kali ni, kemalangan yang dialami agak teruk, dan pemandu dibawa ke hospital bagi merawat luka-luka yang dialami..
ayat yang biasa digunakan: takpe-takpe.. nasib baik luka ringan jek, takdela patah kaki ke patah tangan ke.. okeyla lagi tu..
sebenarnya: kalau dah cedera, luka sana sini pun dikira nasib baik ke? mungkinla kot.. at least tiada kemalangan jiwa kan. Alhamdulillah

situasi ketiga
di malam yang sunyi, ada kecurian di rumah jiran anda. dan setelah dikenalpasti kerugian yang dialami mencecah RM10,000 (kira banyakla tu kan)
ayat yang biasa digunakan: eeeeee som...!! nasib baik korang satu family tak kena bunuh ke atau dicederakan. kalau tak memang kejam la perompak tu..
sebenarnya: kalau dah rugi macam tu pun dikira nasib baik ek? ye la kan nasib baik tak hilang nyawa.. Alhamdulillah. tapi perompak tu memang kejam pun!

see?? itu contoh situasi-situasi yang sering berlaku dalam kehidupan seharian kita. pernah tak anda terfikir betapa bertuah dan bernasib baiknya kita kan. walau apa pun kecelakaan yang berlaku kita tetap bernasib baik. siapa setuju dengan saya sila tunjukkan ibu jari anda. hahaha. tapi bagus juga. kadang-kadang psikologi ni semualah yang membuatkan kita lebih berfikiran positif dan mudah mencapai satu-satu tujuan. semuanya bermula dari minda dan cara pemikiran kita.. eh.. betol ke?? sila abaikan.. nasib baik line internet kat opis laju boley saya blogwalking lagi.... (^___^)

dari papan kekunci: fuuhhhhh.. nasib baik saya tiba-tiba ada idea nak story pasal topik nieeeee......

nasib baik saya tak jadi power rangers,


14 comments:

Mat Ganu said...

ucaplah syukur alhamdulillah bg menggantikan nasib baek itu...semuanya ketentuan ALLAH.

i am S!L4H.. said...

nasib baik silah x de klas arini..tibe2 klas batal....sooo..bole lari2...hahahahaha

nadzirah aqilah said...

@matghanu:
itulah yang sebetulnya perlu diucapkan.. (^___^)

@silah:
hahaha.. senang je nak buat ayat nasib baik kan silah..

HadifaR_LoVe said...

Betul jugak tu....esy3... 'Gud Luck'

nadzirah aqilah said...

(^____^)

maisyah said...

Da jadi lumrah juga kan...mengaitkan sesuatu dg nasib..tapi sebenarnya juga jauh d sudut ati kita cukup bersyukur dg apa yg terjadi..

Asam Makruh said...

qada dan qadar maka ucaplah alhamdulillah

nadzirah aqilah said...

@maisyah:
tu la kak.. sebenarnya dalam diam semuanya perlu betolkan ayat n tukar dengan pujian kepada Allah kan..

@asam makruh:
perlu kesedaran lebih dlm perkataan kan...

Lelaki Ini said...

hahaha
suke2!

Hairil Rizal said...

Betul tu...nasib baik ialah frasa melayu mudah yg selalu kita guna utk gantikan perkataan Alhamdulillah.

Asal maksudnya mungkin baik - utk tunjukkan kesyukuran tapi kalau salah guna jadi tak elok juga.

Jadi, guna ajelah Alhamdulillah! :)

nadzirah aqilah said...

@lelaki ini:
suke saje kamu.. mesti slalu praktis ni.. hehehe

@hairil rizal:
setuju2! sokong en.hairil...

Shazmiey Abdurahman said...

people always hoping for luck..papun yang penting kita kena usaha..

nadzirah aqilah said...

@shazmiey:
yezzaaa... usaha tangga eskalator...

luna said...

ye..kite kena bersyukur sbb dalam setiap benda buruk yg trjd..kite tetap bernasib baik..hehe

Related Posts with Thumbnails